Плоският данък

Прогресивният данък на пръв поглед изглежда много социален (по-богатият плаща по-голям процент от доходите си като данък, а бедният –  по-малък или не плаща нищо). И е логично точно БСП – лява партия да иска връщането му. Сигурно в държави като Германия, Франция, Дания, Швеция, Швейцария, половината бяла Европа, този данък е добър и работи. Уж затова БСП се опитва да го наложи и в България – социална мярка.
Да, но само на пръв поглед.
Публична тайна е как банките отпускаха заеми преди Дянковата криза. Никой не вземаше насериозно официалната  справка за работната заплата. Доходите се съобщаваха с неофициална хартийка съдържаща реалните цифри. Въз основа на тях банките отпускаха заеми с месечна вноска равна или по-висока от брутният доход върху който кредитополучателя внася осигурителни вноски и плаща данъци. Банковите служители ли бяха малоумни или просто включваха в сметките “сивите” доходи на да кажем 60% от работещите българи. Отговорът е ясен нали.
Плоският данък, който е дясна мярка беше въведен от същата БСП през 2008г.(може би под влиянието на тогавашния финансов министър и днешен министър-председател Пламен Орешарски) и реализира две основни цели:
1. Да повиши събираемостта на ДОД – укриването вече не е толкова изгодно – приходите от ДОД растат ежегодно;
и
2. Колкото и странно да звучи – да вкара малко социална справедливост – изрядните, деклариращи пълния размер на доходите си са по-малко ощетени  от неизрядните, укриващи доходите си. Намалява данъчната тежест върху “добрите” платци. Помним, че тогава ниските заплати бяха повишени точно с цел компенсиране загубите от наложения данък. Да не говорим, че единствено минималната работна заплата е нараснала с 55% за петте години плосък данък. (Далеч съм от мисълта, че Минималната заплата в България е достатъчно висока, но не това е темата сега). – Поне за мен плащането на данък върху 340лв. е далеч по-добро от изцяло неплащането на данък.
Каква предпоставка би имало за премахването на плоския данък и заменянето му отново с прогресивен. Той да е изиграл ролята си и всички български данъкоплатци да плащат данъци и да се осигуряват на реалните си доходи. Нещо повече – българинът да вижда песпектива в социалното и обществено осигуряване и да се надява високите му вноски и данъци да му донесат спокойствие за бъдещето. Едва ли някой вярва, че Дядо Коледа наистина съществува…
Каква е целта? Само една – БСП да отбележи едно изпълнено обещание.
Само че, това както винаги през последните 24 години е за сметка на “добрите”.
Според мен ефекта ще е изключително отрицателен – сумата от данък общ доход и осигуровки ще намалее. Ще се стимулира допълнително изсивяването на икономиката.
Господа, ако искате процентно данъци като немските, то копирайте закона дословно – заедно със записаните в него прагове в евро. Ще се окаже, че данък общ доход ще плащат единствено 50-60 хиляди българи и то може би и те в абсолютна стойност ще са по-ниски от досегашните.
Останалите ще трябва да получават социални доплащания към заплатата, за да покрият жизнения минимум.
В заключение – при сегашното катастрофално ниво на доходите в България, при огромния процент укрити доходи, премахването на плоския данък ще донесе основно негативи. Хората с най-ниски доходи (реални) ще почустват известно облекчение, но това може да се постигне много по-безболезнено с просто увеличаване на минималната работна заплата и съответно процентно увеличение на бюджетните заплати.
Повишаване събираемостта на данъци и осигуровки ще донесе повече приходи в бюджета отколкото стоварване на цялата тежест върху коректните платци. Относно тях е крайно време да помислите за стимули, вместо за рестрикции.

2085 Total Views 3 Views Today

3 thoughts on “Плоският данък

 1. прогресивния данък има и друго предимство. той корегира несъвършенствата в законодателството.
  Примерно банките. Ако законодателството е в тяхна полза, е нормално да плащат и по-висок данък. Ако имат условия за правенето на печалби защо да не плащат и повече данъци. Ако направят закони така, че аз да печеля, тогава и аз съм съгласен да плащам по-високи данъци.
  в момента законите са в полза на един, а всички носят една и съща тежест.

  1. Аз не съм противник на прогресивния данък.
   Но условията (законите) в България са такива, че няма голяма фирма плащаща данъци в България – 0% е по-малко от 10%. Докато има офшорни зони, големите печалби няма да бъдат облагани. Поне с данък печалба. Малките и плащащи по нещичко пък не бива да бъдат допълнително притискани. По-добре минимална печалба и данък съотвено, отколкото фалит и нов безработен (един или повече). Данък общ доход е друго нещо. Най-масовия спорт в България е укриването му. Хора с официални заплати от 600 лв. строят къщи за милиони. Как става така, мисля че е “очевадно”. Тук корупцията също има приличен дял, но главното е измама в данъчната декларация. Е с плосък данък плаща поне малка част от дължимото към обществото.
   Няма закон който да направи “АЗ-а” да печели. В капитализма по-големия е по-ефективен от по-малкия – пример автомобилните консорциуми, телекомите и т.н. Т.е. пак опираме до големите фирми и Британски Вирджински острови например.
   Че законите са в полза на един, съм съгласен, но това индикира друго – в България, а и в пре-желания Запад, демокрацията е само фасада.

 2. Почти 4 годиини по-късно, не сме мръднали и на йота от тази ситуация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *